Toelichting hoeveelheden hout
  • Los gestort hout / gestapeld hout

Los gestort hout:
Gaat per 1M³ los gestort

Gestapelde boxen:
Halve boxen zijn ongeveer 1M³ gestapeld (gelijk aan 1.48M³ los gestort)
Hele boxen zijn ongeveer 1.8M³ gestapeld (gelijk aan 2.65M³ los gestort)

  • Het verschil tussen een los gestorte M³ en een gestapelde M³

Bij los gestort hout worden de houtblokken in een stalen kooi, aanhanger of bak gestort. Dit betekent dat er meer lege ruimte zit tussen de blokken hout. Zodra je dit gaat opstapelen haal je een gedeelte van deze lucht er tussen uit, en hou je ongeveer 0.68M³ gestapeld aan volume over.

Bij een gestapelde M³ zijn de blokken opgestapeld en zit er er weinig lucht tussen. Zodra een gestapelde M³  los neer gestort wordt, dan zou je op ongeveer 1.48M³ aan volume uitkomen.

  • Spaanders en schors

Door los gestort hout kunnen spaanders en schors zitten. Dit komt doordat tijdens het kloven, drogen en storten van het hout de spaanders en schors los kunnen laten. Onze tip is om dit in een doos of kratje te bewaren en dit te gebruiken als aanmaakhout. Wij houden hier bij het te leveren volume rekening mee.

Gestapelde boxen worden handmatig geselecteerd en gevuld, In deze boxen zitten weinig tot geen spaanders en schors, wij leveren daarom een losse zak aanmaakhout bij elke box.

Toelichting soorten hout
  • Beukenhout

De nummer 1 in brandhout!
Beukenhout is een harde houtsoort die traag brandt en zeer veel warmte geeft. Door de gelijkmatige warmte die beuken haardhout geeft, kun je langdurig stoken en heeft het een hoog rendement. Beuken is een zeer geschikte houtsoort wanneer je veel stookt en de kachel als voornaamste warmtebron gebruikt. Dit hout geeft een mooi rustig vlammenspel en een heerlijke geur.

  • Eikenhout

Eikenhout is een sterke houtsoort en brandt zeer langzaam. In Nederland wordt mede door het hoge rendement en de overheerlijke geur zeer veel gestookt met eikenhout. Het vlammenspel van eikenhout is levendig en onrustiger dan essenhout.

  • Essenhout

Essenhout wordt in Nederland beschouwd als één van de makkelijkste houtsoorten om mee te stoken. Het is een houtsoort dat niet spat, waardoor het zeer geschikt is voor de openhaard of houtkachel. Daarnaast brandt essenhout traag en heeft een mooie rustige vlam.

  • Berkenhout

Berkenhout is bekend door het mooie vlammenspel, brandt schoon en geeft weinig rook.

  • Elzenhout

Elzenhout lijkt qua houtsoort veel op Berkenhout. Zachtere houtsoort die gemakkelijk te ontvlammen is en vervolgens de kamer snel op temperatuur brengt. Elzenhout heeft een mooi vlammenspel, zeer schone verbranding en weinig rook.

  • Fijnspar

Fijnspar wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. Toch zijn er landen waar uitsluitend probleemloos met naaldhout gestookt wordt, zoals Canada, Scandinavië, Oostenrijk en Duitsland. Fijnspar is niet geschikt voor de openhaard, maar wel in dichte kachels.